01 ŞUBAT 2021

Sağlıklı ve dengeli beslendiğiniz sürece vücudunuzun ihtiyaç duyduğu her şeyi karşılarsınız. Tabii ki özellikli durumlar da var. Pandemi günlerine ait düzenlediğim bu konuyu akılda kalıcılığı için madde madde özetlemeye çalışayım.

• Sağlıklı beslenme nedir? Dengeli ve dönüşümlü beslenmedir. Dönüşümlüden kastettiğim her gün aynı besin gruplarını almamak. Mümkün olduğu kadar temel besin gruplarını değiştirerek tüketmek. Her gün aynı şeyleri yemeyin.

• Evlerde hareket azaldığı için öğün sayınızı ikiye indirin. Unutmayın çok yemek demek sağlık demek değildir. Hatta yemek için acıkmayı bekleyin.

• Yemeklerinizi çok pişirmeden, kaynatmadan, çok fazla ısıya maruz bırakmadan pişirmeye çalışın. Çünkü özellikle vitaminler yüksek ısıda bozulur. Her öğün sofranızda çiğ besinler bulundurun.

•Besinlerden hedeflenen ögeleri alabilmek için bağırsak florasının sağlıklı olması gerekir. Eğer bağırsak floranız bozuk ise (şişmanlık, kabızlık, ishal, IBS vb varsa) sadece besinler ile değil vitamin mineral takviyelerinden de hedeflenen faydayı temin etmemiz çok kolay olmayabilir. Eğer bağırsaklar ile ilgili bir sıkıntınız varsa, hiç değilse bu dönem probiyotik desteği alın ve besinler ile de probiyotik tüketiminize biraz özen gösterin.

• Su, tüm metabolizmanızın, sindirim ve emilim işlerinin dengeli yürümesi için çok önemli. Artık burada söylenecek çok bir şey yok diye düşünüyorum. Susuz olmaz. 50 kilo bir kişinin günlük su ihtiyacı 2 litredir. Kendi ihtiyacınızı buradan belirleyin.

• Asitli içecek, alkol, sigara tüketiminiz fazla ise, hangi vitamini alayım diye araştırmanız çok da anlamlı değil. Evdeyken bedeninizi içeriden de temizleyerek bağışıklık sisteminize yardım edin.

Demem o ki, sağlıklı olmak emek ister. Ancak doğanın sunduğu besin kaynaklarında ihtiyacımız olan her şey var. Yeter ki biz yaşam şeklimiz ile bedenimize yardım edelim.