PMS AĞRI ÇEKMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ!

Adet döneminiz başlamadan önce çok duyarlı olur musunuz? Sakarlığınız artar mı? Canınız şiddetle tatlı veya tuzlu şeyler çeker mi? Bu dönemde kilo artışınız olur mu? Eğer bu ve benzeri sorulara cevabınız evet ise siz premenstrüel sendrom (PMS) yaşıyorsunuz demektir.

PMS ile ilişkili 150'den fazla fiziksel ve fizyolojik bulgu olmasına rağmen pek çok kadında bu bulguların sadece birkaçı görülür ve maalesef bu bulgular adet gören kadınların yüzde 90'ında görülür. Yüzde 10 kadında ise çok daha şiddetli bulgular vardır. Bu semptomlar genellikle adet kanamasından yaklaşık bir hafta önce başlar ve adet ile durur veya hafifler.

PMS'in bazı fiziksel bulguları aşağıdaki gibidir:

Karında kramplar, iştah artışı, bel ağrısı, göğüslerde duyarlılık, kabızlık veya ishal, seks dürtüsünde azalma, baş dönmesi veya baygınlık, halsizlik, bulantı, kusma, sık idrar, baş ağrısı, ödem ve şişkinli kilo artışı (2.5 kg kadar)

PMS'le bağlantılı bazı ruhsal değişiklikleri ise şunlardır:

Saldırganlık, depresif duygulanım, duyarlılık artışı, konsantrasyon güçlüğü, ani duygulanım değişiklikleri, gerginlik, unutkanlık, yanlız kalma isteği.

TEDAVİ

Aşağıdakilerden bazılarını birkaç ay boyunca uygulamalı ve yararı olup olmayacağını görmelisiniz.

Şişkinlik: Adet döneminizin başlangıcının 7-8 gün öncesinden itibaren tuz tüketimini kısıtlayın. Bol miktarda su için. Alt karın, sırt ve uyluklarda kramplar: Haftada 3 kez egzersiz(örneğin yürüme, koşu, bisiklet veya yüzme gibi) yapın. Spor endorfin düzeyinizi artıracak ve endorfin vücudunuzun depresyonla ve ağrı ile mücadelesine destek olacaktır. Kramplar, kaslarda gerginlik veya sırt ağrısı: Ilık bir banyo yapın, ısıtıcı bir ped veya sıcak su şişesi kullanın, papatya, nane vb bitki çayları için. Depresyon veya duygu durum değişiklikleri: Adet döneminiz başlamadan önce alkol almayı bırakın. Depresyon: Doktorunuzdan, sağlık kuruluşunuzdan, hastanelerden bu konu ile ilgili önerilerini alın. Besinlere yönelik aşırı istek, iştah artışı: Daha az, daha sık yiyin, öğün atlamayın. Eğer mümkünse her zaman günün aynı saatinde yemek yiyin. Genel:Diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum bulunduğundan emin olun. Vitaminlerinizi alın. Araştırmalar göstermektedir ki magnezyum, B6 ve B12 eksiklikleri kandaki östrojen miktarının yüksek oluşu ile ilişkilidir, yüksek östrojen düzeyleri de PMS'in ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Örneğin adet dönemlerinde çikolataya olan düşkünlük magnezyum düzeylerindeki düşüşle ilişkilidir. Sağlıklı bir kilo düzeyini koruyun. Fazladan vücut ağırlığı yağ dokusunda biriken östrojen anlamına gelebilir. çalışmalar göstermektedir ki PMS'dan yakınan kadınların dolaşımındaki östrojen düzeyleri de yüksektir. Kafeini azaltın ya da kesin. Eğer normalde çok fazla kafein tüketiyorsanız kafein eksikliğinden kaynaklanan baş ağrılarına yakalanmamak için kafeini kontrollü biçimde azaltın.

Günümüzde kadınların büyük bir kısmı premenstrüel sendrom, gecikmiş menstürasyon veya menopoz semptomları vb sorunlar için çeşitli ilaçlar kullanmaktadırlar. İşte bunlardan bazıları:

PMS ile ilgili araştırmalar göstermiştir ki, düzenli beslenmenin yanında dikkatli bir takviye ve egzersiz programıyla bu sendromdan kaçınmak mümkün olabilmektedir. Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılan Dong Quai (Çin melekotu/Angelica sinensis) geleneksel olarak östrojen dengesine yardımcı olmak ve menopoza bağlı olan kemik kütlesi kaybı ve sıcak basması gibi şikayetler için kullanılmıştır. Fito-österojen olarak bilinen Dong Quai'nın östrojen dengesini sağlaması hem PMS'de, hem de menopozal semptomlarda güçlendirici olarak kullanılmasını sağlar.

Evening Primrose yağının etken maddesi GLA (Gamma Linolenik Asit) özellikle irritasyon, depresyon ve göğüslerde aşırı duyarlılık gibi PMS semptomlarında kullanılır. GLA'nın doğada en bol bulunduğu kaynaklardan birisi Evening Primrose bitkisinin tohumlarından elde edilen yağdır.

Özellikle magnezyum eksikliği PMS semptomlarının pek çoğunun ana nedenlerindendir. Magnezyumun klinik kullanımı sinirlilik, baş ağrısı, kramplar, iştahsızlık gibi sorunlarda önemli azalmalar sağlamıştır.

B-kompleks vitaminleri eksikliği de PMS'ye yol açan faktörlerden olabilir. 1940'ların başında B-kompleks vitaminleri eksikliği ile PMS, menstürel kramplar, aşırı menstürel kanama ve fibrokistik göğüs hastalığı arasında bağlantı olduğu bulunmuştur. Bu şikayetlerden biri veya birkaçı olan hastalarda ayrıca B-kompleks vitaminleri eksikliğinin belirtileri de gözlenmiştir.

B-kompleks terapisi bu şikayetlerin azalmasını sağlamıştır.

Tamamen bitkisel olan St. John's Wort (Kantaron Otu) asırlardır kullanılmaktadır. Depresyon, uyku düzensizlikleri, viral enfeksiyonlar, kayıtsızlık, umursamazlık gibi belirtilerde gelişmeler saptanmıştır. Avrupa'da 15 yıldır depresyon için kullanılan bu besin takviyesi şu anda Almanya'da çok popüler.

Yukarıda saydığım tavsiyeler fayda etmezse o zaman tamamlayıcı tıp yapan bir hekime başvurunuz. Öncelikle Nöralterapi buradan birincil olarak tercihiniz olmalıdır.

PMS'de görülen ağrıda belirli bir lokalizasyon ve karakter mevcut değil. Hastalar derin kas ağrıları, yanma, burulma gibi değişik karakterde ağrılar tanımlar. özellikle sabah saatlerinde ağrı ve kas tutukluğu daha fazla görülür. Hormonal düzensizlikleri ve ağrıyı kalıcı olarak nöralterapi, manyetik alan tedavisi ve akupunktur ile kombine ederek çözmek mümkündür.

Dr. Tijen Acarkan